Neįgalumo nustatymai
Disabled

ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ SERTIFIKAVIMAS

Hero right

Kviečiame naudotis konferencijos „EKOlink 2024“ medžiaga

Galbūt nespėjote, nesudalyvavote? Ar dalyvavote, bet ne visus pranešimus galėjote išklausyti? Arba norite kurią nors temą plačiau panagrinėti?

VISUS konferencijoje „EKOlink. Renkuosi ekologišką – keičiu save, keičiu pasaulį“ skaitytus pranešimus rasite www.ekoagros.lt skiltyje „Šviečiamoji informacija ir medžiaga“.

Pranešimus konferencijoje skaitė 11 pranešėjų – ekologijos puoselėtojai, entuziastai, ekspertai ir profesionalai iš Lietuvos bei užsienio. Dar kartą trumpai peržvelgiame, apie ką jie buvo.

  • Šiuolaikinis besaikiškumas. „Amžinas plastikinio maišelio klausimas“. Pasaulis gali sušilti 3,2 laipsniais. Klimato kaita – ne natūrali gamtos problema, o žmonių veiklos pasekmė. Permąstyti vertybes ir veiksmus savo pranešimu kvietė klimatologas, tvarumo edukatorius, Europos klimato pakto ambasadorius SILVESTRAS DIKČIUS.
  • Ekologiniuose ūkiuose vidutiniškai 30 proc. didesnė biologinė įvairovė. Dirvožemio erozija yra per 20 proc. mažesnė. Daugiau tyrimais nustatytų faktų apie ekologinį ūkininkavimą – tarptautinės organizacijos „IFOAM Organics Europe“ atstovės HANNOS WINKLER pranešime.
  • Dar daugiau mokslinių tyrimų duomenų – JAV Rodale instituto atstovo dr. ANDREW SMITH pranešime. 
  • Taigi koks yra tas ekologiškas maistas? Kas kitaip daroma ekologiniame ūkyje? Atsakymai – sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ kokybės vadovo TOMO DEMIKIO pranešime.
  • Kaip veikia ekologiško maisto sertifikavimo ir gamybos kontrolės sistema? Ir kam to reikia? Apie tai – „Ekoagros“ direktorės VIRGINIJOS LUKŠIENĖS pranešimas.
  • O kiek ūkininkui kainuoja (ne tik pinigine išraiška, bet ir pastangų, laiko atžvilgiu) ekologiškumo ženklelis ant jo užauginto ar pagaminto produkto pakuotės? Pranešime atskleidžia ūkininkas ekologas MINDAUGAS PETKEVIČIUS.
  • Ekologiškais produktais darželyje maitinami vaikai? Misija yra įmanoma. Apie tai – Kauno vaikų darželio „Vila vilaitė“ direktorės RASOS TAMAŠAUSKAITĖS pranešimas.
  • Tyrimų, nagrinėjančių ekologiškų maisto produktų įtaką sveikata, nemažėja. Ekologiškų produktų vartojimo ir sveikatos ryšys tebėra svarbi mokslinių tyrimų sritis. Apie tai, kas jau faktas, o kas dar tiriama ar ką reikia daugiau ir nuodugniau ištirti – šeimos gydytojos JURGOS DŪDIENĖS pranešimas.
  • Ką ir kodėl verta rinktis valgyti, ką ir kaip verta gaminti – patarimai šefo ir knygų autoriaus EVALDO ŽALIUKO pranešime.
  • Ką daro ji pati ir ką galime kiekvienas, asmeniniai įkvėpimo šaltiniai, kaip ieškoti gerų emocijų ir gyvenimo džiaugsmo, kaip pradėti ką nors keisti savo gyvenime – žurnalistės, laidų vedėjos ir knygų autorės BEATOS NICHOLSON pranešimas.
  • Ir užsienio šalių patirtis: Danija garsėja kaip šalis, kur vartojama itin daug ekologiškų produktų. Ir ne tik namuose, bet ir viešajame maitinime. Apie tai – Danijos asociacijos „Organic Denmark“ atstovo MADS SEJERSEN VINTHER pranešimas.